همه چیز درباره جاوا اسکریپت JavaScript ( راهنمای شروع )

در این مقاله خیلی صریح و ساده می خواهیم همه چیز درباره جاوا اسکریپت JavaScript را برای شما عزیزان بیان کنم که بتونید به راحتی با جاوااسکریپت آشنا شوید و در صورت علاقه مندی و اطمینان از اینکه این زبان با علایق و اهداف شما یکی است می توانید با راهنمایی هایی که اینجا براتون بیان می کنیم این زبان ( جاوا اسکریپت ) جذاب و همه فن حریف را در بهترین شرایط ممکن آغاز و به یک متخصص جاوا اسکریپت تبدیل شوید.
درباره جاوا اسکریپت
جاوااسکریپت یا جاوا اسکریپت ( JavaScript ) که بعضا با جی اس یا JS نیز نامبرده می شود یک زبان سطح بالا، شیوه اجرا و کامپایل just in time و چند الگویی است. جاوا اسکریپت از سال 2014 تا امسال که 2021 است به عنوان محبوب ترین و پرکاربردترین زبان برنامه نویسی در جهان نامبرده می شود و خب دلایل آن هم مشخص است چون جاوا اسکریپت تقریبا در هر شرایطی اجرا می شود و کاربرد دارد و همچنین در سیکل های سالیانه آپدیت های رسمی بسیار خوبی دریافت می کند که باعث می شود این زبان همیشه در جایگاه بالای جدول محبوب و پرکاربردترین زبان برنامه نویسی جهان قرار داشته باشد.
کاربرد جاوا اسکریپت JavaScript
جاوا اسکریپت با فریم ورک ها و کتابخونه های بی شمار و با کیفیتی که داره در حوزه های مختلفی مثل فرانت وب، بکند وب، موبایل، دسکتاپ و سیستم عامل های مختلف، هوش مصنوعی، دیوایس های مختلف دیگر و … کاربرد دارد که تقریبا می توان گفت همه جا.
همچنین قطعا جاوااسکریپت هم مثل زبان های برنامه نویسی دیگر دارای نواقصی هست پس برای همه حوزه ها به عنوان بهترین و تنها گزینه نمیشه ازش نام برد به همین دلیل بهتر است ابتدا حوزه ی مورد علاقه فعالیت خودتون رو مشخص کنید و سپس می تونید از متخصصان اون حوزه کاری سوال بپرسید درباره قدرت و کیفیت جاوااسکریپت اما فول استک شدن با جاوا اسکریپت تقریبا آسان ترین راه و سریعترین مسیر شناخته می شود.
شما با یادگیری یک زبان برنامه نویسی می توانید خیلی سریع برای کاربردهای مد نظر خود در خیلی از حوزه ها که با برنامه نویسی سر و کار دارند می توانید ورود کنید و این همان فول استک شدن هست اما همه چیز هم فول استک نیست و برخی روی یک حوزه به خصوصی تمرکز می کنند که در ادامه به این مورد نیز می پردازیم.
آپدیت سالیانه جاوا اسکریپت با اکما اسکریپت ( EcmaScript )
زبان JavaScript در سال های اخیر ویژگی های خیلی کاربردی و خفنی رو به خودش اضافه کرده که به این آپدیت ها که از سال 2015 شروع شده است ES که مخفف اجتماعی است به نام ECMAScript که وظیفه به روز رسانی و بهبود جاوا اسکریپت هست نام برده می شود و به همین دلیل آپدیت ها کاربرد جاوا اسکریپت با ثبات بیشتری در حوزه های مختلف دنبال می شود و باعث می شود که شما با یادگیری عمیق و صحیح این زبان به هزاران و کتابخانه این زبان که تحت فریم ورک ها و کتابخانه هایی چون ReactJS, NodeJS, VueJs, Angular, Electron, ExpressJS, Deno JS و … به راحتی مسلط شوید.
آپدیت ها در JavaScript برخلاف یک سری زبان برنامه نویسی که آپدیت های بسیار کم و کوچکی را در فواصل زمانی طولانی منتشر می کنند هر ساله آپدیت هایی را تحت نام اکما اسکریپت منتشر می کند که این آپدیت ها فوق العاده به روز هستند یعنی علاوه بر قابلیت های جدید، قابلیت های قبلی نیز ممکن است به روز رسانی و بهبود پیدا کنند و به همین منظور می توان گفت اگر جاوا اسکریپت را برای آینده انتخاب می کنید خیالتان تا حد زیادی راحت است چرا که این زبان با زمان حال خود و نیازهای روز برنامه نویس ها پیش می رود، پس جاوا اسکریپت از لحاظ به روز رسانی فوق العاده عمل می کند.
جاوا اسکریپت در وب
اولین کاربرد زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت در وب بود و در قسمت فرانت یا همان بخش ظاهری سایت که قابلیت ها جدیدی را به صفحات وب اضافه کرد و باعث تعامل بیشتر افراد با صفحات وب شد که بعدها با ارائه به روز رسانی ها کاربرد جاوا اسکریپت از قبل نیز پر رنگ تر شد و به قسمت Backend نیز نفوذ کرد و بسیار هم خوش درخشیده است تا کنون و این هست که شما می توانید با یادگیری جاوا اسکریپت و سپس با یادگیری کتابخانه ها و فریم ورک هایی نظیر ری اکت، نود جی اس، دنو، ویو و … می توانید در قسمت وب در فرصت های شغلی مختلفی حضور پیدا کنید و حتی در صورت علاقه مندی با یادگیری هر دو سمت front و backend فول استک وب شوید.
جاوا اسکریپت در موبایل
جاوا اسکریپت در موبایل و تلفن های همراه نیز کاربردهای فراوانی را دارد و با ارائه فریم ورکی مثل React Native ( ری اکت نیتیو ) خیلی از اپ های کنونی با استفاده از این تکنولوژی ساخته شده است و ویژگی های مثبت فراوانی را نیز دارد.
نقاط قوت جاوا اسکریپت
زبان جاوا اسکریپت دارای بسیاری از نقاط قوتی است که آن را به یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی تبدیل کرده است. در زیر به برخی از این نقاط قوت اشاره میکنم:
- پرکاربرد بودن: جاوا اسکریپت در سطح وب، از جمله در بخش های front-end و back-end و همچنین در برنامه نویسی دسکتاپ و حتی موبایل، بسیار پرکاربرد است.
- سادگی و آسانی یادگیری: جاوا اسکریپت زبانی ساده و آسان برای یادگیری است و مستندات و منابع بسیار زیادی برای آموزش آن در دسترس هستند.
- اجرای برنامه های کاربردی به صورت مستقل: با استفاده از جاوا اسکریپت، میتوانید برنامههای کاربردی خود را به صورت مستقل اجرا کنید و نیازی به برنامهای دیگر برای اجرای آن ندارید.
- پشتیبانی از شیءگرایی: جاوا اسکریپت از شیءگرایی پشتیبانی میکند و این قابلیت به شما این امکان را میدهد که برنامههایی با قابلیت های پیشرفتهتری را طراحی کنید.
- اکوسیستم بزرگ و قوی: جاوا اسکریپت دارای یک اکوسیستم بسیار بزرگ و قوی است که شامل کتابخانهها و فریمورکهای زیادی میشود که به برنامهنویسان کمک میکند تا برنامههای پیچیدهتری را بسازند.
- قابلیت اجرا در محیط های مختلف: جاوا اسکریپت به راحتی در محیطهای مختلف اجرا میشود و به عنوان یک زبان بسیار قابل استفاده
نقاط ضعف جاوا اسکریپت
همانطور که هر زبان برنامهنویسی دیگری، جاوا اسکریپت نیز دارای برخی نقاط ضعف است که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- عدم کنترل نوع دادهها: در جاوا اسکریپت، نوع دادههای متغیرها به صورت پویا تعیین میشود که ممکن است باعث ایجاد خطاهایی در برنامه شود.
- کدامنیت ناکافی: در جاوا اسکریپت، کدامنیت ناکافی وجود دارد که میتواند در برخی موارد، خطراتی برای امنیت برنامهها به وجود آورد.
- ضعفهای مربوط به ساختار کد: ساختار کد در جاوا اسکریپت به علت عدم نیاز به استفاده از ساختارهای قوی و اصولی، اغلب کد نامرتب و نامنظمی را به وجود میآورد که میتواند باعث سختی در پشتیبانی و توسعه برنامه شود.
- مشکلات سرعت اجرا: در برخی موارد، سرعت اجرای برنامههای جاوا اسکریپت نسبت به برخی زبانهای دیگر، کندتر است.
- مشکلات نامگذاری: در برخی موارد، نامگذاری نامناسب متغیرها و توابع، باعث ایجاد خطاهایی در برنامهها میشود